Thoms dagbok

21.07.2007 Kategori Upublisert/blogg

Ella tok sparepengene mine. Det var egentlig ikke hennes feil. Jonas ville ha dem. Han slo henne to ganger med flat hånd og det ble slik. Hun blødde litt fra nesa, men ble verken blå eller grønn eller gul etterpå. Det var overmåte godt. Jonas hater at Ella har sånne merker, særlig i ansiktet.
Slåssing er innviklet. Ingen er enige om hva som er nok. Akkurat som med penger. Man har gjeld, man må betale tilbake, og til slutt skal det balansere. Men gjør ikke det, det slutter aldri. Planter setter frø og trær bærer frukt med frø i.
Ella slår Jonas mye mer enn Jonas slår Ella. Men hun er svakere, så slagene har ikke samme verdi. Kanskje ti av hennes slag er like mye verd som ett av hans? Kanskje hundre? Veit ikke. Så mange slag får hun jo aldri slått før hun ligger der. Kanskje det er derfor hun ofte slår ham med ting, da blir det jevnere. Men det er likevel vanskelig å sammenligne. Hva om flaska knuser? Hva om hermetikkboksen treffer foten og ikke ansiktet? Hva om hun bommer? Hva med ordslåssing? Ella er fantastisk flink med ord og kan si utrolig stygge ting så flytende fint som om det var et salmevers. Jonas snakker aldri mye.
Hvordan skal man regne ut alt dette?
Jeg vil ikke slåss i det hele tatt, og jeg gjør det nesten aldri. Men det er så vanskelig å huske hva man vil hele tiden. Selv om jeg husker og husker i tusen timer, trenger jeg bare å glemme i ett tusendels sekund og så er alt sammen ødelagt. Etterpå må jeg både huske og reparere samtidig og det blir for mye for meg. Det er veldig stort inne i hodet mitt men nesten ingen hyller eller skuffer eller knagger igjen. Alt bare svever omkring der inne uten at jeg får tak i det og det gjør meg svimmel. Av og til tror folk at jeg besvimer. Men jeg er der. Jeg klarer bare ikke å røre på noe som helst. Jeg tror det er fordi det svever så mye omkring inne i hodet mitt, men Bestemor sier det er Straffen. Hun sier at det står om Straffen i Bibelen, men jeg har ikke funnet det ennå selv om jeg leter. Jeg forsøker også å ta ting ut av hodet mitt og ned på papiret. Derfor har jeg denne dagboka.
Bakerst i boka har jeg huskelistene. En av dem heter "Flyttegrunner for Thom." Thom er meg. Jeg er femten år og har tre flyttegrunner. En annen heter "Flyttegrunner for Jana." Hun er lillesøsteren min. Hun er smart og pen og egistisk, akkurat som Ella. Tretten år, sju flyttegrunner. Men jeg er ikke sikker på hva som er bra for henne. Burde jeg ikke visst det, helt automatisk? Jeg er jo broren hennes.
Jana juger ikke med vilje, men hun juger mye og hun svarer aldri når jeg spør henne om Jonas. Jonas er kjæresten til Ella og Ella er moren vår. Det er fredag nå, og vi må flytte, Jana og jeg.

Du må hjelpe oss.


RSS